Madopskrifter

MJØDGRAVET KALVEINDERLÅR

Serveres som forret - 4 pers.
500 g kalveinderlår
4-5 stk. stjerneanis
200 g brun farin
3 laurbærblade
1 tsk groft salt
lidt sort peberkorn
ca.1dl Gl. dansk Mjød
evt. lidt chili

Kalvekødet afpudses og skæres i passende størrelse.

Alle ingredienser på nær mjød blendes og blandes med mjød.

Læg det hen
over kødet og lad det marinere i ca. 2 dage.

Vend kødet rundt nogle gange i løbet af de dage.

Serveres på rucolasalat vendt med en god olivenolie eller pesto. Pyntes med flager af parmasanost.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


MJØD OG CHILIMARINERET STEAK

Serveres som hovedret - 4 pers.
4 steak á 200 g
1,5 dl Gl. dansk Mjød
2 stk. halvstærke chili
3 stk. stjerneanis
evt. lidt hvidløg
Chili og anis hakkes groft. Blandes med mjød. Lad kødet trække heri 5-6 timer.

Aftør kødet og steg det rosa på pande eller grill. Serveres med små kartofler og spinat eller svampe og porrer ristet på panden. Garneres med en god kalveskysauce eller en god mjød- og fennikelsauce.
MJØD- OG FENNIKELSAUCE
4 dl god kalvefond
150-200g frisk fennikel
2-3 stængler frisk
estragon
1 stk skalotteløg
1 dl Gl. dansk Mjød
lidt smør
evt. limesaft
Hak skalotteløg fint og sauter af i en gryde.

Tilsæt hk. fennikel og estragon og sauter godt af, uden det tager farve. Tilsæt mjød og kog ned til det halve. Tilsæt fond og kog igennem. Pisk lidt koldt smør i og smag til med salt og peber og evt. lidt lime, hvis saucen er for sød.

 

 

 

 

 


Mjødmarinerede koteletter.

Svinekoteletter, helst nakkekoteletter. Salvie, mjød, salt, peber, paprika, fedtstof til stegning. 4 æbler i både. 1 dåse abrikoser, 1 glas champignons, 1 dl fløde. 8 koteletter marineres i en lage af mjød og 1 tsk. salvie i 6 - 8 timer. Koteletterne brunes på panden i lidt fedtstof og krydres med salt, peber og paprika. De lægges i et ildfast fad. I fedtstoffet fra panden ristes æblebåde, abrikoser og champignons, hvorefter blandingen lægges i det ildfaste fad til koteletterne. Panden koges af med 2 dl mjødlage, 2 dl abrikossaft, 1 bouillonterning og ca. 1 dl piskefløde, og hældes ved retten. Fadet sættes i ovnen ca. 20 min. ved 185 g. Kan serveres med kartoffelmos i ovn, kartofler eller løse ris. Til retten serveres naturligvis mjød-øl, der blandes 15 min. før servering. Serveres køleskabskold.

Mjødfromage

4 æggeblommer, 100g melis, 6 blade husblas, 1 tsk. ingefær, 2½ dl mjød. Saften og den revne skal af 1 appelsin, 3 dl fløde, 2 æggehvider. Pisk æggeblommer og melis hvid. Tilsæt ingefær, reven appelsinskal og appelsinsaft. Pisk æggehvider og fløde. Opløs husblassen i 2½ dl mjød. Når den er afkølet, røres den i æggemassen, og når denne er ved at stivne, vendes de piskede æggehvider og flødeskum deri. Hæld fromagen i en skål og pynt med flødeskum. Til fromagen serveres et glas mjød, helst Eng-Mjød.

Frugtdessert

Frisk frugt eller dåsefrugt skåret i små tern og lagt i mjød (evt. blandet med lidt frugtsaft) i god tid før serveringen. Serveres sammen med vaniljeis. Til desserten serveres et glas mjød, ligesom der kan hældes mjød over isen.

Figner eller svesker i mjød

Figner eller svesker marineres i mjød i mindst 24 timer. De skal dækkes helt af mjød. Serveres med rørt is. Til desserten serveres et glas mjød.

Ost og mjød

Mjød egner sig virkelig godt til en osteanretning. Ikke mindst Klapøjster, Jyde Mjød og Viking Bitter er fortræffelige hertil. Prøv også at hælde mjød udover en gammelost eller en skimmelost. En specialitet er et stykke franskbrød med et stort stykke skimmelost, der sættes i mikroovnen i 10 sekunder, indtil osten smelter. Serveres med mjød hældt udover osten, og i glasset.

Mjødsovs

Tilsæt mjød til sovsen, næste gang der skal serveres en rigtig god middag med kraftigt kød. Årets kok 2001 vandt titlen med en ret med mjødsovs.

Brygmesterens kommenskringler

Kommenskringler og mjød hører sammen ifølge mjødtraditionerne. Således laver brygmesteren i Dansk Mjød sine kommenskringler: 600 g mel, 70 g margarine, 1 tsk. salt, 1 tsk. sukker, 70 g gær, 4 æg, 1 spk. kommen, 1 dl fløde, 1 dl vand. Mel, salt, sukker og kommen blandes, og margarinen smuldres heri. Gær røres ud i et af æggene, og alt æltes godt sammen. Dejen hæver, og der trilles i alt 24 kringler, som efterhæver på pladen. Kringlerne pensles med æg og drysses med kommen. Bages ved 200 gr. ca. 12 til 15 min.

Mjødformkage

250 g margarine, 150 g melis, 3 æg, 500 g mel, 1 krydderbagepulver, 2 tsk. ingefær, 1 tsk. kanel, 3 dl mjød, 2 dl rosiner. Margarine og melis røres sammen til en blød masse. Æggene røres i, et ad gangen. Derefter røres mel, krydderier, bagepulver og mjød i. Dejen kommes i to velsmurte forme. Bagetid 60 min. ved 185 gr.

Marcipankonfekt med mjød

Marcipanmasse, mjød og chokolade. Marcipanmassen formes efter ønske, og lægges ca. 10 min. i mjødbad. Derefter aftørres marcipanen, og dyppes i smeltet chokolade. Dejlig julekonfekt.